Geef jij goede voornemens een kans?

Geef jij goede voornemens een kans?

Opgeladen weer terug van vakantie en vol goede voornemens weer aan het werk. Ondanks de goede voornemens is het ontspannen gevoel, het gevoel dat je leeft, na enkele weken weer verdwenen. Een andere baan zoeken, je grenzen aangeven, de sleur doorbreken, gezond leven; het is bij een goed voornemen gebleven. En nu, aan het einde van het jaar maak je de balans op…

Weer de confrontatie met bijvoorbeeld de logge organisatie en bureaucratie op je werk, de veeleisende baas, de sleur van opstaan/werken/ tv/ slapen/opstaan, alweer de volgende reorganisatie, lekker bankhangen/snacken  etc.

Ondanks alle inspanningen om het goede voornemens waar te maken zitten we weer in de ratrace van het leven voor de vakantie. Zijn we weer aan het OVERLEVEN in plaats van LEVEN; frustrerend!

Frustratie is zelfs het begin van een burn-out. Het is dus de moeite waard te achterhalen waarom de goede voornemens niet lukken. Beter gezegd: hoe lukken goede voornemens wel?

De rol van ‘omstandigheden’
Vaak wordt de oorzaak van het verdwijnen van goede voornemens gezocht in omstandigheden zoals werk, relatie, financiële problemen etc. Maar hoe kan het dat bijvoorbeeld collega’s wel goed omgaan met dezelfde werkomstandigheden.

En moet je, als je bovenstaande voorbeelden in je werk tegen komt, dan steeds weer een andere baan zoeken? Moet je de omstandigheden veranderen om je goede voornemens te volharden en écht te gaan leven? Een hele klus en wellicht onhaalbaar in onze snel veranderende wereld. Een zodanig grote klus dat we snel weer terug gaan naar ons oude leventje en de goede voornemens laten voor wat ze zijn.

Waarom ga je zo om met de omstandigheden?
Op mijn site leg ik uit dat onze drijfveren bepalen hoe wij filteren en betekenis geven. En dat onze drijfveren vervolgens ons gedrag aansturen om te reageren op de omstandigheden. Wetenschappelijk is aangetoond dat 95% van ons gedrag onbewust wordt aangestuurd door onze automatische piloot. Zolang de automatische piloot aan het stuur zit, blijf je in je comfortzone.

Een comfortzone die dus eigenlijk helemaal niet comfortabel voelt maar knelt. De automatische piloot saboteert je goede voornemen en daarmee het nieuwe, gewenste gedrag.

Hoe lukken goede voornemens dan wel?
Nogmaals 95% van ons gedrag is onbewust, jouw comfortzone. De rest van het gedrag is bewust, het goede voornemen moet je dus doen met 5%… Je gedrag bewust veranderen werkt dus tijdelijk of niet. Ga je onderzoeken wat jouw drijfveren zijn, de overtuigingen die hierachter zitten en de overtuigingen bijstellen dan vergroot je je comfortzone. Leren je automatische piloot uit te zetten en ja, dan worden goede voornemens uitvoerbaar!

Zoals expert drs. Monique Schouten samenvat: ”Niet de omstandigheden bepalen jou, maar jouw drijfveer bepaalt hoe jij met de omstandigheden omgaat!”

Wil jij je drijfveren achterhalen en je comfortzone vergroten? Wil jij dit jaar, en de rest van je leven,  je goede voornemens wel een kans geven? Dit is een mooi en intensief proces waar ik je graag bij wil helpen. Neem vrijblijvend contact met mij op en ik ga graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Geef je goede voornemens een kans!

Hartelijke groet,

Alex Colijn